Blog

Bestaande oplossingen of toch software op maat?

Ontwikkelen van software is wat wij doen. Toch is het niet altijd de beste oplossing om alles van de grond af op te bouwen. Indien er kant-en-klare softwarepakketten voor uw project te verkrijgen zijn, zou het onnodig veel tijd en geld kosten om hetzelfde resultaat te bekomen. Eventueel kunnen ook verschillende applicaties gecombineerd en gekoppeld worden om de gewenste functionaliteiten uit te voeren.

Bestaande softwarepakketten of software op maat

De keuze tussen bestaande softwarepakketten of volledig op maat ontwikkelen is niet eenvoudig. Het is van cruciaal belang dat vooraleer een keuze gemaakt wordt, uitvoerig advies ingewonnen wordt over de mogelijke oplossingen.
Bij het horen van kernwoorden zoals klantenbeheer, stockbeheer en boekhouding gaat bij ons meteen een lampje branden. Voor dergelijke zaken zijn al heel wat softwarepakketten op de markt. Het doel van die software is namelijk voor de meeste bedrijven gestandaardiseerd. ERP-systemen digitaliseren de stockbeheer en de financiële administratie. CRM-pakketten worden gebruikt voor het klantenbeheer. Software op maat ontwikkelen voor deze doeleinden zou een overbodige investering zijn.

Wanneer wordt dan gekozen voor software op maat? Indien een bedrijfsproces zodanig specifiek is dat er geen bestaande software ter beschikking is, kan niet anders dan gekozen worden voor maatwerk. Een nieuwe werking binnen uw bedrijf waarvoor software nodig is die een concurrentievoordeel kan opleveren, werd hoogstwaarschijnlijk nog niet eerder ontwikkeld. Een uitbreiding van een bestaand softwarepakket waardoor uw data bijvoorbeeld beschikbaar is via uw smartphone. Of u wil gewoon een mobiele of webapplicatie voor uw product.

De voordelen op een rij

Kant-en-klare oplossingen:

  • Opstart goedkoper
  • Snelle ingebruikname
  • Meteen veel functionaliteiten
  • Goede ondersteuning

Software op maat:

  • Volledig aangepast naar de vereisten van het project
  • Concurrentievoordeel
  • Geen beperkingen door standaardpakketten
  • Wijzigingen kunnen snel doorgevoerd worden

Elk project ondergaat bovenstaande afwegingen. Op die manier wordt de juiste keuze gemaakt.
Hulp nodig bij het uitwerken van uw project? Neem dan contact met ons op!

Overtuigd door onze aanpak?

Contacteer ons