Blog

Internet of Things: Dom apparaat wordt slim

Heel wat apparaten maken deel uit van het ‘internet der dingen’ ofwel ‘Internet of Things’. Denk maar aan de slimme thermostaten die vanop afstand geregeld kunnen worden. Misschien kan je de lichten thuis in- en uitschakelen met een smartphone. Statistieken over jouw lichaamsbeweging worden mogelijk geanalyseerd door gebruik van een sporthorloge. Vandaag zijn al heel wat toepassingen onder de noemer ‘Internet of Things’ beschikbaar.

Niet alle apparaten kunnen echter met een netwerk verbonden worden. Bediening vanop afstand is bijgevolg niet mogelijk. Toch zijn er creatieve oplossingen mogelijk voor dit probleem. Een fysieke knop kan bijvoorbeeld ingedrukt worden met behulp van een klein motortje dat draadloos aangestuurd wordt. Infrarood signalen om televisie of radio te bedienen kunnen op commando uitgestuurd worden. Hieronder wordt een voorbeeld uitgewerkt van hoe een ‘dom’ apparaat toch ‘slim’ kan worden.

Internet der airco’s

In ons kantoor is airconditioning zonder afstandsbediening aanwezig. Heen en terug lopen om de airco aan en uit te zetten is onvermijdelijk. Discussies over te warm of te koud, eveneens onvermijdelijk.

De fysieke aan/uit-knop kan ingedrukt worden met behulp van een motortje dat in verbinding staat met een microcontroller. De microcontroller staat op zijn beurt in verbinding met het lokale netwerk. Zo kan de airco bediend worden vanop afstand via de browser. Daarmee is het eerste probleem opgelost, maar wanneer is het nu te warm of te koud? Aan de microcontroller wordt een digitale temperatuursensor gekoppeld die aan de hand van de gewenste en de gemeten temperatuur kan beslissen over het in- of uitschakelen van de airco. Op die manier kan het apparaat zichzelf volledig autonoom besturen. Probleem opgelost!

Hieronder een korte video hoe dit in de praktijk werkt:

De volgende onderdelen werden gebruikt voor het prototype:

  • Microcontroller: NodeMCU (ESP8266)
  • Temperatuursensor: Dht22
  • Servo-motor: SG90
  • Weerstand: 10k Ω

Elektronisch diagram:

Airco elektronisch diagram

De code voor de microcontroller kan je terugvinden op GitHub.

Meer informatie?

Contacteer ons